DROP DOWN MENU

Sunday, May 1, 2016

Current Affairs -2016 April (Chapter-08)

Current Affairs -2016 April 
(Chapter-08)



140.Which Indian Woman player was in April 2016 promoted as International Outdoor Umpire by the International Hockey Federation (FIH)?
Answer: Durga Thakur

141.Name the Chinese professor who was honoured with George Grierson prize for promoting Hindi abroad in April 2016.
Answer: Ge Fuping

142.The venue of Maritime India Summit 2016 the maiden flagship initiative of Ministry of Shipping, Govt of India to provide a unique global platform for investors to explore potential business opportunities in the Indian Maritime Sector
Answer: Goregaon, Mumbai

143.Who has been named as the goodwill ambassador for the Indian contingent in the Rio 2016 Olympic Games?
Answer: Salman Khan

144.Name the Kerala cartoonist who passed away on 27 April 2016 and was known for creating legendary cartoon characters Boban and Molly.
Answer: VT Thomas (TOMS)

145.Who has become the first Ambassador for Girl child under Beti Bachao Beti Padhao Project which was launched by Prime Minister to increase the child sex ratio?
Answer: Pankaj Kumar

146.The novel titled The Sympathizer won the 2016 Pulitzer Prize in Fiction category. The novel is written by
Answer:  Viet Thanh Nguyen

147.The National Panchayati Raj Day (NPRD) is celebrated on which date in India?
Answer: April 24

148.Who of the following was re-elected as the Prime Minister of the Tibetan government-in-exile on 27 April 2016 for the second consecutive time.
Answer: Lobsang Sangey

149.Who is not the following Artist was nominated for Kendra Sangeet Natak Akademi Samman and the awards will be presented by The President?
Answer: Sadasiv Prabhath

150. The Union Cabinet on 20 April 2016 approved signing of an agreement adopted at the 21st Conference of Parties (COP21) for dealing with climate change. What is the agreement called?
Answer:  Paris Agreement

151.Who on 18 April 2016 won the 2016 Pulitzer Prize for Public Service?
Answer: Associated Press

152. Nomadic Elephant 2016, is the joint military exercise of India and which country?
Answer: Mongolia

153.Which Cricket board was suspended by the International Cricket Council (ICC) in view of government interference in the board on 26 April 2016?
Answer: Cricket Association of Nepal

154.Who will receive the Dadasaheb Phalke award in the year 2016 for his/her contribution to the growth and development of Indian Cinema?
Answer: Manoj Bajpayee

155.Name the person who was appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of the Board of Control for Cricket in India (BCCI) on 20 April 2016.
Answer: Rahul Johri 

156.The World Malaria Day (WMD) is observed on which date?
Answer: April 25

157.Who headed the Parliamentary Standing Committee whose report on the Consumer Protection Bill 2015 was tabled in Parliament on 26 April 2016?
Answer:  JC Divakar Reddy

158.Solar Impulse 2, Solar powered aeroplane has landed in which city after a three day fligh across the Pacific Ocean as part of its journey around the world?
Answer: California

159.As per the World Malaria Report 2015 released by the World Health Organisation (WHO) which region became the first in the world to eradicate malaria?

No comments:

Post a Comment