DROP DOWN MENU

Sunday, May 1, 2016

Current Affairs -2016 April (Chapter-07)

Current Affairs -2016 April 
(Chapter-07)



120.The major exercise being conducted by the Indian Army in Mahajan field firing range of Rajasthan to evaluate the capability to strike, deep into the enemy territory in an integrated air-land battle environment is named
Answer: Exercise Shatrujeet

121.Who has been appointed as the new Director of Film and Television Institute of India (FTII)?
Answer: Bhupendra Kainthola

122.‘I led the way’ is the tagline of which government owned company which will be opening its 21st overseas office in New York in near future?
Answer: Energy Efficiency Services Limited (EESL)

123.Name the country that on 27 April 2016 announced that its Olympic athletes will wear uniforms that have been infused with insect repellent to keep mosquitoes carrying the Zika virus at bay.
Answer: South Korea

124.Union Minister for Science & Technology and Earth Sciences Dr. Hasha Vardhan visits which state to unveil DBT created Biotech Infrastructure facility at ICAR?
Answer: Nagaland

125. Name the institution that in April 2016 formed an alliance with the World Bank to make Early Childhood Development (ECD) programme a global policy.
Answer: UNICEF

126.The country which has won the Sultan Azlan Shah hockey tournament for the 9th time defeating India in the finals
Answer: Australia

127.The IRNSS-1G will be launched from which satellite vehicle in orbit on April 28, 2016?
Answer: PSLV-C33

128.The Industries (Development and Regulation) Amendment Bill, 2015 which was passed by the Parliament in April 2016 conform with Supreme Court’s 1997 judgement in which case?
Answer: Bihar Distillery versus Union of India case

129.Scientists in Vikram Sarabhai Space Centre lab recently made the world’s Lightest material to be used to withstand thermal?
Answer: Silica aerogel

130.A high-intensity earthquake of magnitude 7.8 on the Richter scale struck which South American country in April 2016?
Answer: Ecuador

131.The Air Force base in West Bengal which has been named Air Force Station Arjan Singh after the former IAF chief
Answer: Panagarh

132.The United Nations’ World Book and Copy Right day is observed on which date?
Answer: April 23

133.Which country’s expertise in urban planning will be utilized in the Urban Management Programme that was launched by NITI Aayog on 27 April 2016 to build the capacities of State Governments and Urban Local Bodies?
Answer: Singapore

134.Andhra Pradesh government has initiated to construct Agri-Plastic Park in which city that should have Central Institute of Plastic Engineering and Technology?
Answer: Vijayawada

135. Name the Indian-American who was nominated as the country's next envoy to Chad by the US President Barack Obama on 19 April 2016.
Answer: Geeta Pasi

136.The acclaimed actress and former Miss World who has been awarded the Global Indian of the Year at the 'NRI Of The Year' award ceremony in Mumbai
Answer: Aishwarya Rai

137.Which committee has been constituted by the Union Government to suggest ways for doubling farmers’ income by 2022?
Answer: Ashok Dalwai committee

138. Union Government decided to extend the ceasefire with NSCN(R) for a further period of how many years with effect from 28 April 2016?
Answer: One

139.What Technology adopted by NASA to make Rocket Engine for MARS and other deep space Missions?

No comments:

Post a Comment