DROP DOWN MENU

Wednesday, January 6, 2016

Current Affairs -2016 January (Chapter-01)

Current Affairs -2016 January  (Chapter-01) 
1.The country which on 6 January 2016 conducted its first hydrogen bomb test?
(A) North Korea            (B) China
(C) Syria                          (D) Israel
Answer: (A)

2.Which of the following organisations has launched Jeevan Labh scheme?
(A) New India Insurance Ltd
(B) National Insurance Company Ltd
(C) State Bank of India
(D) Life Insurance Corporation of India
Answer: (D)

3.On which date, the World Braille Day is observed?
(A) January 4                 (B) December 30
(C) November 9            (D) April 11
Answer: (A)

4.Identify the element that was not in the list of four new elements added to the 7th row of the periodic table on 30 December 2015 by the IUPAC.
(A) Element 115 (B) Element 116
(B) Element 117 (D) Element118
Answer: (B)

5.Which of the following states became the first state in the country to sign MoU for UDAY scheme?
(A) Rajasthan                    (B) Gujarat
(C) Uttar Pradesh             (D) Jharkhand
Answer: (D)

6.Who among the following persons has made a world record by scoring unbeaten 1009 runs at H.T. Bhandari Cup inter-school tournament?
(A) Arthur Collins                    (B) Pranav Dhanawade
(C) Arya Madhukar               (D) K C Gandhi
Answer: (B)

7.The 14-km long Zojila tunnel will be constructed in which of the following states?
(A) Sikkim                          (B) Jammu & Kashmir 
(C) Uttarakhand               (D) Himachal Pradesh
Answer: (B)

8. Which of the following financial institutions has signed financing agreement with India for Nai Manzil Education and Skills Training for Minorities?
(A) AIIB                                (B) ADB
(C) World Bank                  (D) NDB
Answer: (C)

9. In context to India’s defence system, “Pinaka II” refers which one of the following?
(A) Anti-Radiation Missile (ARM)
(B) Anti-Tank Guided Missile (ATGM)
(C) Multi-Barrel Rocket Launcher (MBRL) system
(D) Nuclear-capable ballistic missile
Answer: (C)

10. Which of the following countries won the title clash of the SAFF football championships?
(A) Nepal                          (B) Afghanistan      
(C) India                           (D) Bangladesh
Answer: (C)

11. Which of the following committees has submitted report to Supreme Court for reforms in BCCI?
(A) H L Dattu committee                   (B) R M Lodha committee
(C) P Sathasivam committee            (D) Chandra committee
Answer: (B)

12.   Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 103rd Indian Science Congress in which city ?
(A) Pune                               (B) Bengaluru
(C) Mysore                           (D) Mumbai
Answer: (C)

13. Which of the following states has launched Amma Seeds scheme?
(A) Nagaland                     (B) Gujarat
(C) Tamil Nadu                 (D) Karnataka
Answer: (C)

14. Who of the following has been selected for Kerala Tourism’s Nishagandhi Puraskaram 2016?
(A) Mallika Sarabhai                   (B) Shovana Narayan
(C) Ilaiyaraja                                 (D) Yamini Krishnamurthy
Answer: (C)

15. Which states government launched the Operation Valsalya to trace, rescue and reunite the missing children with their family?
(A)Tamil Nadu                    (B) Kerala 
(C) Odisha                             (D) Gujarat
Answer: (B)

No comments:

Post a Comment