DROP DOWN MENU

Sunday, May 1, 2016

Current Affairs -2016 April (Chapter-06)

Current Affairs -2016 April 
(Chapter-06)



100.The Centre for Ganga River Basin Management and Studies (CGRBMS) has been launched in which city of India?
Answer: New Delhi

101. Which of the following paper currencies on 25 April 2016 won the IBNS Banknote of the Year Award for 2015?
Answer: New Zealand’s 5 dollar 

102.Which bank has initiated the dedicated branch for Startups to assist entrepreneurs in setting up new companies and offer banking services?
Answer: RBL Bank

103.The eleventh Indo-Mongolia joint training exercise being conducted in Mongolia from April 25 to May 08 is named
Answer: Nomadic Elephant - 2016

104.Which is the historic agreement that Union government signed along with other 174 nations in New York on 22 April 2016?
Answer: Paris climate agreement

105.Who has won the 2016 Pulitzer Prize for fiction?
Answer: Viet Thanh Nguyen

106.Who was appointed as the Director General (DG) of Railways Protection Force on 28 April 2016?
Answer: Surender Kumar Bhagat

107.Emmy award winning actress who acted in Everybody Loves Raymond has passed away recently.
Answer: Doris Roberts

108.The hydro power project in Arunachal Pradesh, the work on which has been suspended by the National Green Tribunal in view of its effect on the habitat of the black-necked crane
Answer: Tawang Hydro Project

109.The Malayali actor who was nominated for Rajya Sabha by the President of India on 22 April 2016.
Answer: Suresh Gopi

110.The National Civil Services Day is celebrated on which date in India?
Answer: April 21

111. Name the Indian academician who was on 28 April 2016 appointed to the United Nations' University Council?
Answer: Radha Kumar

112.Who signs the Paris agreement from India side at the high level signature ceremony that the agreement adopted at the 21st conference of Parties?
Answer: Environment Minister Prakash Javadekar

113. The project on which Indian Railway used drones for the first time to inspect the ongoing work in the project on 17 April 2016.
Answer: Dedicated Freight Corridor (DFC)

114.The Government of India has released Commemorative Coin of Rs. 200/- and a Circulation Coin of Rs. 10/- on the occasion of martyr day (April 18) of this notable general of 1857 rebellion against the British
Answer: Tatya Tope

115.The bollywood actress who bagged the best actress in an international narrative feature honour at Tribeca Film Festival 2016 on 22 April 2015.
Answer: Radhika Apte

116.Which Union Territory (UT) of India has got the Jan Dhan Yojana Award on 2016 National Civil Services Day?
Answer: Chandigarh

117.The Day of Remembrance for all Victims of Chemical Warfare 2016 was observed on which date?
Answer: 29 April

118.Culture and Tourism Minister Mahesh Sharma unveiled the 18feet tall Finial at which City as part of the ongoing Conservation effort?
Answer: Humayun’s Tomb, New Delhi

119.The Brazilian Parliament’s lower house on 17 April 2016 voted in favour of impeaching the country’s President. What is the name of the President?
Answer: Dilma Rousseff

No comments:

Post a Comment