DROP DOWN MENU

Friday, April 1, 2016

Current Affairs -2016 March (Chapter-06)

Current Affairs -2016 March  (Chapter-06)
121.  Name the woman who was appointed as the first woman PAC chairperson of Telangana state on 31 March 2016?
Answer: J Geetha Reddy

122.  Pattiseema is in which Indian State?
 Answer: Andhra Pradesh

123. Which state government has launched India’s first state-wide broadband project?
Answer: Andhra Pradesh

124. Prime Minister Narendra Modi and his Belgian counterpart Charles Michel remotely launched Asia’s biggest telescope in
Answer: Nainital (Jharkhand)

125. Kerala-based private sector lender Federal Bank is opening incubation centres for startups in __________ and __________.
Answer: Bangalore and Ernakulam

126. What is the theme of the 2016 International Day of Forests?
Answer: Forests and Water

127.  Identify the Mobile App that was launched by Union Government to empower People to demand 24x7 Power for the states on 31 March 2016.
Answer: Vidyut PRAVAH

128. The vaccine which has been launched by the Health Minister Shri JP Nadda as a part of Universal Immunisation Programme (to be introduced initially in Andhra Pradesh, Haryana, Himachal Pradesh and Odisha)
Answer: Rotavirus Vaccine

129. Name the winner of Best Malayalam Film award at the 63rd National Film Award.
Answer: Pathemari

130. The fast patrol vessel (FPV) of the Indian coast Guard, ICGS Arnvesh, was commissioned at which port of India?
Answer: Visakhapatnam

131. Who received the Life Time Achievement award at the 5th National Photography Awards?
Answer: Bhawan Singh

132. Which Union Ministry launched the Startup India portal and mobile app in New Delhi on 31 March 2016?
Answer: Union Ministry of Labour

133. Who launched ‘Make in India’ conference in Sydney?
Answer: Arun Jaitely.

134. Which union ministry is hosting “The Everlasting Flame International Programme”?
Answer: Ministry of Minority Affairs

135. The fourth edition of the Indo-Indonesia Joint Training Exercise being conducted from 10 to 23 March 2016 at Magelang, Indonesia     
Answer: Garuda Shakti

136. What is the theme of the 2016 World Water Day (WWD)?
Answer: Better Water, Better Jobs

137. India on 31 March 2016 signed a Memorandum of Understanding (MoU) to provide 150 fishing boats and fishing equipment to 300 fishermen of which country?
Answer: Sri Lanka

138. Highest French Distinction “Knight of the Legion of Honour” conferred on
Answer: Dr C Raja Mohan

139. The airport in Russia at which a Flydubai Boeing 737 plane crashed killing all the passengers on 19 Mar
Answer: Rostov-on-Don

140. Identify the single window interface for information on Intellectual Property and guidance on leveraging it for competitive advantage that was released by Union Government on 31 March 2016.
Answer: Indian Intellectual Property (IP) Panorama
<Continue...>
<First><Previous><Next><0102030405, 06, 07, 08, 09 ><Home>

No comments:

Post a Comment