DROP DOWN MENU

Monday, April 18, 2016

Current Affairs -2016 April (Chapter-04)

Current Affairs -2016 April 
(Chapter-04)

 animated-update-image-0034 

57. First Indian woman gymnast to seal Olympics berth.
Answer: Dipa Karmakar

58. The 2016 Asia Ministerial Conference on Tiger Conservation is to be held in which city of India?
Answer: New Delhi

59. Which country signed pact on Ganga Rejuvenation ?
Answer: Germany

60. Which of the following has broken the world record of longest dance performance by continuously dancing for 123 hours and 30 minutes?
Answer: Soni Chaurasiya

61. The country which has won the Sultan Azlan Shah hockey tournament for the 9th time defeating India in the finals    
Answer: Australia

62. Who has been crowned as the FBB Femina Miss India World 2016?
Answer: Priyadarshini Chatterjee

63. What is the new name of Gurgaon
Answer: Gurugram

64. The British boxer who has won the IBF World Heavyweight title defeating Charles Martin of the United States        
Answer: Anthony Joshua

65. Who will receive the Dadasaheb Phalke Film Foundation’s Best Actress of the Year award 2016?
Answer: Priyanka Chopra

66.Which government department to launch payment bank ?
Answer: India Post

67. The temple in Kollam district of Kerala at which a fireworks mishap killed over a 100 people and injured hundreds of other people    
Answer: Puttingal Temple (Paravur)

68.  Who has won the 2016 UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize?
Answer: Khadija Ismayilova

69. Name of Former Indian Army Chief General conferred with the highest French civilian distinction, Officer of the Legion of Honour ?
Answer:  JJ Singh

70. Veenu Paliwal, who has been recently passed away was related to which of the field?
Answer: Biking (India’s top and first woman biker died in a road accident in Vidisha district of Madhya Pradesh.)

71. Which of the following institutes has won the National Intellectual Property (IP) Award 2016?
Answer: Indian Institute of Technology (IIT), Kharagpur

72. Which of the  Airbase renamed after former IAF chief Arjan Singh?
Answer: Panagarh AFS

73. The train from Amritsar to New Delhi which has become the first train in India to be fitted with CCTV Surveillance Cameras      
Answer: Shan-e-Punjab Express

74. Which state government has recently launched “Food Entitlement Scheme”?
Answer: Jammu and Kashmir

75. Which state government has launched the Bhimrao Ambedkar Awas Yojana for widows on the 125th birth anniversary of B R Ambedkar?
Answer: Jharkhand

76. Union Government has designated which of the following as the Director General (DG) in the Bureau of Police Research & Development (BPR&D)?
Answer:Meeran Borwankar

77. The five-time World Chess champion who has been chosen to be honoured with the Hridaynath Mangeshkar Award       
Answer: Vishwanathan Anand

No comments:

Post a Comment