DROP DOWN MENU

Sunday, April 10, 2016

Current Affairs -2016 April (Chapter-01)

Current Affairs -2016 April 
(Chapter-01)
1. Who is the incumbent head of the United Nations High Commissioner for Refugees?
Answer:  Filippo Grandi

2. Which day is celebrated on 8th April -
Answer:  International Roma Day

3. Name of Asia's largest optical telescope unveiled by PM Narendra Modi in Nainital -
Answer:  ARIES

4. Prime Minister Narendra Modi will launch the “Stand up India” scheme, aimed at providing credit to Scheduled Caste, Scheduled Tribe, and women borrowers, on
Answer:  April 5 Tuesday.

5. Which of the following becomes the first Indian state to link all government colleges and medical colleges to the national cancer grid ?
Answer:  Maharashtra

6. The World Autism Awareness Day is observed on which date?
Answer:  April 2

7. The Japanese badminton player who has won the Yonex Sunrise India Open badminton tournament men's singles defeating Viktor Axelsen of Denmark in the finals   
Answer:  Kento Momota

8. Which two countries agreed to build a bridge across Red Sea
Answer:  Saudi Arabia & Egypt

9. Which Indian personality was recently bestowed with the Saudi Arabia’s highest civilian honour “the King Abdulaziz Sash”?
Answer:  Narendra Modi

10. -------, a Dominica-born British lawyer, was appointed as the Commonwealth's new Secretary General, becoming the first woman to occupy the post in the 53-member block's history.
Answer:  Patricia Scotland

11. The center has approved which of the following state’s Tourism’s coastal circuit project under the “Swadesh Darshan Scheme” ?
Answer:  Goa

12. World’s first ‘White Tiger Safari’ has opened in which state of India?
Madhya Pradesh
Answer:  Madhya Pradesh

13. The venue of International Conference on the Zero held on 05 April 2016 with the Union HRD Minister Smriti Irani unveiling a bust of mathematician-astronomer Aryabhatta
Answer:  UNESCO HQ's at Paris

14. Which company successfully landed its rocket on a floating drone ship for the first time –
Answer:  SpaceX

15. Which of the following is the newly introduced fully unreserved, superfast train in India?
Answer:  Antyodaya Express

16. Aadhaar enabled Payment system facilitate disbursements of Government entitlements like NREGA, Social Security pension, Handicapped Old Age Pension etc. of any Central or State Government bodies, using Aadhaar and authentication thereof as supported by UIDAI .
Answer:  APNA DHAN

17. In accordance with the “The Yearbook” published by UNIDO, India has been ranked at which position in the list of world’s 10 largest manufacturing countries ?
Answer:  6th

18. Which of the following tournament celebrated its silver jubilee on April 6, 2016?
Answer:  Sultan Azlan Shah Cup

19. The theme of India Water Week being observed in the country from 04 to 08 April 2016 with Israel as partner country
Answer:  Water for all: Striving together

20. Prime Minister of which country recently resigned from his post after his name was revealed in Panama paper leak?

No comments:

Post a Comment