DROP DOWN MENU

Wednesday, March 9, 2016

Current Affairs -2016 March (Chapter-01)

Current Affairs -2016 March (Chapter-01)

1. Sister Lucy Kurian, founder of -------- has been selected for the Vanitha Woman of the Year award
Answer: 'Maher,'

2.The Muziris Heritage Project is the tourism project of which state of India?
Answer: Kerala

3. International Women's Day was observed across the world on 8 March 2016 with the theme
Answer: Planet 50-50 by 2030: Step It Up for Gender Equality

4. Which of the All India Forward Bloc leader has died at the age of 93?
Answer: Ashok Ghosh

5.Setu Bharatam project is related to ______.
Answer: Railways

6.The Government has launched a ----------- between Haldia and Farakka stretch of the National Waterway-1 (NW-1) on 06.01.2016.
Answer: River Information System (RIS)

7. Who has became the first Asian to win Golden Reel Award -
Answer: Resul Pookutty

8. High Court Justice -------- To Be Appointed As Pravasi Commission Chairman
Answer: P Bhavadas

9. The World Wildlife Day is observed on which date?
Answer: March 3

10. Name the organization/lnstitution that on 8 March 2016 released Women at Work: Trends 2016 report.
Answer: International Labour Organization

11. Who among the persons has launched the Kozhikode light metro project recently?
Answer: Oommen Chandy

12. Who has won 50m pistol event at ISSF World cup?
Answer: Jitu Rai

13. Telecom operator --------- will provide free WiFi services at six cricket stadiums during the upcoming T20 World Cup matches.
Answer: Reliance Jio

14. Name the committee constituted to consider ST status to six communities of Assam
Answer: Mahesh Kumar Singla committee

15. Using the NASA/ESA Hubble Space Telescope, astronomers have found a surprisingly bright, infant galaxy 13.4 billion light-years from us, making it the most distant galaxy ever detected.
Answer: GN-z11

16. Martin Crowe, who died recently, was a cricketer from which country?
Answer: New Zealand

17. Union Finance Minister Arun Jaitley on 8 March 2016 announced to roll back a proposal to tax Employee Provident Fund (EPF) withdrawals. According to the proposal what percentage of EPF withdrawals would have become taxable?
Answer: 60 percent

18. Which of the states government has unveiled its Ayush policy recently?
Answer: Kerala

19. What is the theme of World wild life day 2016?
Answer: The future of wildlife in our hands

20. SBI among 4 new foreign banks allowed to operate in --------
Answer: Myanmar

21. Who has won 1st All India Open Invitational Snooker Championship 2016
Answer: Rahul Sachdev

22. Dr Sarada Menon, founder of Schizophrenia Care and Research Centre (SCARF), has been chosen for ------ award of Tamil Nadu government for2016
Answer: Avvaiyar

23. Who will be conferred with the 47th Dadasaheb Phalke Award for the year 2015?
Answer: Manoj Kumar

24. Name the tennis player who on 7 March 2016 announced that she was provisionally suspended after she failed a drug test at the Australian Open.
Answer: Maria Sharapova

25. Recently, Ray Tomlinson passes away. He was an inventor of ____________.

No comments:

Post a Comment