DROP DOWN MENU

Tuesday, February 16, 2016

Current Affairs -2016 February (Chapter-04)

Current Affairs -2016 February (Chapter-04) 
50. Banaras Hindu University (BHU) has completed its 100 years of foundation on ----------- 2016.
Answer:13th February

51. Indian lawyer ------- has been appointed the regional director for South Asia in the International Court of Arbitration, which is under the International Chamber of Commerce (ICC).
Answer: Abhinav Bhushan

52. Crown Prince of Abu Dhabi Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan arrived to India on 
Answer: 10 February 2016

53. North Korea has executed its army chief of staff on corruption and other charges, according to news reports quoting sources familiar with North Korean affairs.
Answer: General. Ri Yong-gil

54. India has successfully test fired its indigenously developed Prithvi-II missile from ------- off the Odisha coast.
Answer: Chandipur

55. Indian Railways has joined hands with -------- for technical cooperation in rail sector to run goods trains in cold conditions.
Answer: Sweden

56. Which film won the Best cinematography Award in the BAFTA 2016?
Answer: The Revenant 

57. ___________ has been appointed Director of Indian Institute of Millets Research (IIMR), Rajendranagar.
Answer: Dr Vilas A Tonapi

58. ________ is the Overall best performing city in ‘Swachh Sarvekshan-2016’?
Answer: Mysuru

59. The well-known Urdu poet, lyricist and novelist who passed away on 08 Feb 16 (He was awarded the Sahitya Akademi award in 1998 and Padma Shri in 2013)
Answer: Nida Fazli

60. Who has been appointed as the Director of the United Nations Information Centre in Buenos Aires?
Answer: Tamar Hahn

61. ________ has a proposal to develop an online fuel management system.
Answer: Indian Railways

62. ---------- has taken home the 2016 award for Album of The Year at the 2016 Grammy Awards for her 2014 album 1989.
Answer: Taylor Swift

63. The 28-year-old rap artist scooped five Grammy Awards: best rap song, best rap performance, best rap/sung collaboration, best music video and best rap album.
Answer: Kendrick Lamar

64. Sitarist Anoushka Shankar and documentary director ------- were the two Indian names in the race to win Grammy 2016.
Answer: Asif Kapadia

65. Popular southern composer Rajamani has passed away at the age of 60 due to sudden cardiac arrest on
Answer: February 14

66. President Pranab Mukherjee on February 2016 conferred Infosys Prize 2015 on six winners in New Delhi. The awards were received by 
Engineering and Computer Science: Prof Umesh Waghmare, 
Humanities: Prof Jonardon Ganeri, 
Life Sciences: Dr Amit Sharma, 
Mathematical Sciences: Prof Mahan Mj, 
Physical Sciences: Prof G Ravindra Kumar 
Social Sciences: Dr Srinath Raghavan.

67. The British national morning newspaper published in London which has announced its decision to stop its print edition from late March 2016, but continue in an online form.
Answer: The Independent

68. The 14-day Indo-Nepal Combined Military Exercise being conducted at Pithoragarh in Uttarakhand from 08 February 2016 to 21 February 2016
Answer: Surya Kiran IX

69. The first long distance cargo train connecting Iran and China has arrived in the Iranian capital city -------- after starting its journey from China.
Answer: Tehran

70. The Person Selected as the new Chief Secretory of Kerala.
Answer: P.K.Mohanty

No comments:

Post a Comment