DROP DOWN MENU

Sunday, February 7, 2016

Current Affairs -2016 February (Chapter-01)

Current Affairs -2016 February (Chapter-01) 
1.Who inaugurated the 12th South Asian Games, 2016 in a glittering ceremony at the Sarusajai Sports Complex in Guwahati.
(A)Sarbananda Sonowal           (B)Manohar Parrikar
(C)Arun Jaitley                          (D)Narendra Modi
Answer: (D)
  
2. 2016 South Asian Games mascot
(A) Amik       (B) Tikhor 
(C) PanPan   (D) Hodori
Answer: (B)
(Tikhor- a one-horned rhino)

3. International Day of Zero Tolerance to Female Genital Mutilation is observed on
(A)February 6           (B)February 4 
(C)February 2            (D)February 1
Answer: (A)

4.Which among the following pairs has won 2016 Australian Open women’s double title?
(A) Julia Gorges and Anna-Lena Gronefeld 
(B) Sania Mirza and Martina Hingis 
(C) Andrea Hlavackova and Lucie Hradecka 
(D) Bethanie Mattek-Sands and Lucie Safarova
Answer: (B)

5.The NASA astronaut passed away on Feb. 4, 2016, just one day before the 45th anniversary of his historic mission.
(A) Joe H. Engle                (B) Edgar Mitchell
(C) Alan B. Shepard          (D) Stuart A. Roosa
Answer: (B)

6.The World Wetlands Day was observed
(A) January 1           (B) February 2 
(C) January 15        (D) February 15
Answer: (B)

7. Accompanying Edgar Mitchell during his two moon walks was the first American in space, ------.
(A) Alan Shepard             (B) Ronald E. Evans
(C) Eugene A. Cernan     (D) Stuart A. Roosa
Answer: (A)

8. Edgar Mitchell became the sixth man to walk on the moon when ------ touched down on the lunar surface on Feb. 5, 1971
(A)Apollo 14          (B) Appollo 13
(C)Appollo 11        (D)Appollo 12
Answer: (A)

9.Who has won the 2016 Australia Open women’s single title?
(A) Serena Williams         (B) Angelique Kerber 
(C) Flavia Pennetta          (D) Johanna Konta
Answer: (B)

10.The ------- crew were the first to ever transmit full-color television images from the surface of the moon
(A) Appollo 13                (B) Apollo 14  
(C) Appollo 12                (D) Appollo 11
Answer: (B)

11.Former Lok Sabha Speaker and veteran Congress leader Balram Jakhar passed away on
(A) February 2                 (B) February3
(C) February 1                 (D) February4
Answer: (B)

12. Theme Song of 12th South Asian Games is "Ei Prithibi Ek Krirangan" which literally translates to "The world is a playground" was written by.....
(A) Dr. Bhupen Hazarika    (B) Ganesh Sundaram
(C) MK Balaji                      (D) Jotin Bhattacharya
Answer: (A)

13.Who has won the 2016 Australian Open men’s singles title?
(A) Simone Bolelli          (B) Roger Federer
(C) Novak Djokovic       (D) Leander Paes
Answer: (C)

14.------- declared the winner for this year’s Guruvayoor Devaswom’s Poonthanam Njanapana award
(A) Chowalloor Krishnankutty           (B) Kureepuzha Sreekumar
(C) Prabha Varma                               (D) Kadammanitta Ramakrishnan
Answer: (A)

15. Which place in Haryana where the Indian PM Shri Narendra Modi and the French President Francois Hollande jointly inaugurated the Interim Secretariat of the International Solar Alliance (ISA)
(A) Kohima         (B) Kochi 
(C) Chennai        (D) Gurgaon

No comments:

Post a Comment