DROP DOWN MENU

Sunday, February 7, 2016

Current Affairs -2016 February (Chapter-02)

Current Affairs -2016 February (Chapter-02) 
16.------- declared the winner for this year’s Poonthanam smaraka samithy’s Poonthanam  award
(A) N. K. Desam          (B) K.M Sethumadhavan
(C) K.R Meera             (D) Rajalekshmi
Answer: (B)

17. Recently which gets world's longest cable car system
(A) Brazil              (B)Vietnam 
(C) China               (D) Canada
Answer: (B)

18.Which of the following states is set to launch ‘Gender Taxi’, owned and operated by transgenders?
(A) West Bengal            (B) Kerala
(C) Tamil Nadu             (D) Himachal Pradesh
Answer: (B)

19.A veterinary university (Nanaji Deshmukh Veterinary Science University) in Madhya Pradesh has developed a new breed of disease-resistant chicken
(A) Narmada Nidhi        (B) Kadaknath
(C) Grama Priya            (D) Jabalpur colour
Answer: (A)

20. The Indian badminton player who has won the Malaysia Masters Grand Prix Gold Women's Singles title defeating Scotland’s Kristy Gilmour in the finals.
(A) Saina Nehwal           (B) Jwala Gutta 
(C) P.V. Sindhu              (D) Ashwini Ponnappa
Answer: (C)

21. who won 2016 Asan Smaraka Kavitha Puraskaram?
(A) Kureepuzha Sreekumar                   (B) Chemmanam Chacko
(C) Kadammanitta Ramakrishnan         (D) Prabha Varma
Answer: (B)

22.Who is the first woman to be appointed as Director General of Sashastra Seema Bal (SSB)?
 (A) Neha Singh                 (B) Archana Ramasundram
 (C) K Durga Devi             (D) Deepa Chauhan
Answer: (B)

23.Which state government has launched a scheme titled ‘Ashray’ to save girl child?
(A) Gujarat                    (B) Madhya Pradesh           
(C) Rajasthan                (D) Haryana
Answer: (C)

24.In which state India’s first railway university will come up?
(A) Gujarat                      (B) Kerala
(C) Karnataka                   (D) Maharashtra
Answer: (A)

25. who won 2016 Kovilan Smaraka Award?
(A) Kureepuzha Sreekumar               (B) K.M Sethumadhavan 
(C) Subhash Chandran                       (D) K.R.Meera
Answer: (C)

26.Which state has won the 61st National School Athletics championship?
(A) Tamil Nadu                                    (B) Kerala 
(C) Maharashtra                                    (D) Karnataka
Answer: (B)

27.Who has been appointed as the head of the United Nations Disengagement Observer Force (UNDOF)?
(A) Rajinder Singh                         (B) G D Bakshi
(C) Purna Chandra Thapa               (D) Jai Shanker Menon
Answer: (D)

28.The World Cancer day is observed on which date?
(A) February 4                   (B) February 12
(C) March 17                    (D) April 9
Answer: (A)

29.Who is the author of the book titled “Nathuram Godse – The Story of an Assassin”?
(A) Damodar Naik                        (B) Deepankar Kukrehjha 
(C) Anup Ashok Sardesai             (D) Vijai Sardesai

No comments:

Post a Comment