DROP DOWN MENU

Thursday, January 14, 2016

Current Affairs -2016 January (Chapter- 3)

Current Affairs -2016 January  (Chapter-03) 


26.Who has won the 2016 Pritzker Architecture Prize for work that “epitomises the revival of a more socially engaged architect”.
(A)David Warner                                       (B) Alejandro Aravena
(C) Alan Rickman                                       (D) Louis van Gaal
Answer: (B) Alejandro Aravena,  is the first Pritzker laureate from Chile, and the fourth from Latin America.

27. Retired Lieutenant JFR Jacob passed away in New Delhi recently. He had   played prominent role in 
(A)  Indo-Pak War-1965
(B)   Bangladesh Liberation War - 1971    
(C)  Sino-Indian War-1962
(D)  Kargil War-1999
Answer: (B)

28. What is the name of the new crop insurance scheme approved by the union cabinet?
(A) Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana
(B) Sampoorna Grameen Rozgar Yojna
(C) Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana
(D) Integrated Watershed Management Programme
Answer: (A)

29. Who has been appointed as the new chairman of Competition Commission of India (CCI)?
(A) Ashish Saraf                 (B) DK Sikri                  
 (C) S Ramadorai               (D) Sam Pitroda
Answer: (B)
           
30. Who among the following persons has won the FIFA world player of the year award for a record fifth time?
(A) Neymar                          (B) Lionel Messi 
(C) Luis Suarez                  (D) Christiano Ronaldo            
Answer: (B)

31. Who has been reappointed as RBI deputy governor for 3 more years?
 (A) Devendra Fadnavis                        (B) N N Vohra
 (C) P K Sinha                                        (D) Dr. Urjit R Patel
Answer: (D)

32.  Noted Hindi writer and journalist Ravindra Kalia passed away. He was the former director of
(A) Bharatiya Jnanpith  (B) Kendra Sahitya Academy
(C) Delhi University        (D) Kerala  Sahitya Academy
Answer: (A)

33. Shakti 2016, is the joint military exercise of India with which country?
 (A) Japan                                        (B) France
 (C) South Korea                            (D) China
Answer: (B)

34. Which state has become the first state to achieve 100 percent primary education status?
 (A) Kerala                                                     (B) Manipur
 (C) Sikkim                                                      (D) Mizoram  
Answer: (A)

35. Who among the following persons has been appointed as the new Chief Executive Officer of NITI Aayog?
(A) Amitabh Kant                                  (B) Amartya Sen
(C) T Subramaniam                              (D) Ashok Chawla             
Answer: (A)

36. Who has won the World Peace and Prosperity Foundation Award for the year 2016?
 (A)  Mohammed Mahmood Ali                       (B) Mahesh Sharma                  
 (C)  M B Shah                                                        (D) N N Vohra
Answer: (A)

37. On which date, Pravasi Bharatiya Divas (PBD) is celebrated in India?
(A) January 5                                                       (B) January 7
(C) January 9                                                        (D) January 11
Answer: (D)

38. Operation Cold, is launched by the which of the following police forces?
(A) Central Reserve Police Force (CRPF)                         
(B) Indo-Tibetan Border Police (ITBP)
(C) Border Security Force (BSF)                                          
(D) Armed Reserve Police (ARP)
Answer: (C)

No comments:

Post a Comment