DROP DOWN MENU

Sunday, January 24, 2016

Current Affairs -2016 January (Chapter-04)

Current Affairs -2016 January  (Chapter-04) 
39.     Union government has granted infrastructure status to which of the following industry in a bid to ease financial stress ?
      (A) Textile Industry                      (B) Ancillary Industry
      (C) Cottage Industry                     (D) Shipyard Industry
       Answer: (D)

40.     A new bird species named Himalayan Forest Thrush was discovered in north-estern India. The species has been given scientific name of…
       (A)  Lerwa lerwa                                        
       (B) Alectoris chukar
       (C) Zoothera salimali                               
       (D) Gallus gallus
       Answer: (C)

41.     Who have won the 2016 WTA Apia International title in the women’s doubles category?
      (A) Alla Kudryavtseva and Anastasia Rodionova
      (B) Caroline Garcia and Kristina Mladenovic
      (C) Sania Mirza and Martina Hingis
      (D) Caroline Garcia and Katarina Srebotnik
       Answer: (C)

42.     Who has won the 2015 Lorenzo Natali Media Prize in Asia and the Pacific amateur category?
        (A) Maria Jones             (B) Ankita Anand
        (C) Nikhil Jain                 (D) Raj Shrivastav
         Answer: (B)

43.     Which of the following has been appointed as the India’s Ambassador to Republic of Argentina ?
      (A) Mohan Kumar                             (B) Syed Akbaruddin
      (C) Ashok Kantha                             (D) Sanjiv Ranjan
      Answer: (D)

44.     The 4th India Africa Hydrocarbon Conference was inaugurated in ..
       (A)   Chennai                         (B) New Delhi 
        (C) Mumbai                     (D) Bangluru  
        Answer: (B)

45.     Who has been selected for 2016 Prof MV Pylee Award?
        (A) K L Sebastian           (B) V N Rajashekhara Pillai
         (C) Rajesh Singh            (D) Jancy James
        Answer: (D)

46.     Which of the following football player has appointed by the United Nations to promote its objective of eradication of poverty by 2030 ?
      (A) Ronaldinho                                   (B) Lionel Messi
      (C) Cristiano Ronaldo                        (D) Neymar
       Answer: (B)

47.     The Country which reported highest stillbirth’s rate among the 186 countries surveyed by medical journal ‘The Lancet’
       (A) Pakistan                         (B)  Afghanistan
       (C) Srilanka                  (D) Bangladesh
       Answer: (A)

48.   Who has been elected as the first female President of Taiwan?
        (A) Tsai Ghi-wen        (B) Vei-Mi-kuo
        (C) Mao Chi-kuo           (D) Tsai Ing-wen
        Answer: (D)

49.  Prime Minister, Shri Narendra Modi, released a book named “The Z Factor”. It has been writtten by which of the following ?
      (A) Ravi Jadhav                                 (B) Harper Collins
      (C) Naveen Jindal                             (D) Subhash Chandra
      Answer: (D)

50.  Which State was declared as the first organic farming State of India. 
       (A)  Kerala                                     (B) Sikkim
      (C) Tamilnadu                           (D) Mizoram
       Answer: (B)

51.   Mrinalini Sarabhai, who passed away recently, was related to which fields?
      (A) Classical dancer         (B) Scientist
      (C) Journalist                     (D) Sportsperson
       Answer: (A)

52.   Which of the following Indian F1 driver bagged the 2016 Lady Wigram Trophy ?
      (A) Karun Chandhok                            B.Narain Karthikeyan
      (C) Karun Chandhok                            (D) Jehan Daruvala
      Answer: (D)

53.    Which country’s scientists has discovered the second largest’ black hole in the Milky Way, that is considered as the first detection of an intermediate mass black hole (IMBH) ?
      (A) USA                                  (B) Japan
      (C) China                               (D)Canada
      Answer: (B)

No comments:

Post a Comment