DROP DOWN MENU

Sunday, January 24, 2016

Current Affairs -2016 January (Chapter-05)

Current Affairs -2016 January  (Chapter-05) 

54.The California Institute of Technology (Caltech) Researchers Konstantin Batygin and ----------- have claimed to find evidence of a new giant planet that has a mass about 10 times that of Earth and can bring the tally of planets in our solar system back to nine.
(A)   David Schmale        (B) James Watson
(C) Mike Brown                          (D) James Hansen         
Answer: (C)

55.The First Man To Win 300 Grand Slam Matches.
(A)  Rafael Nadal                     
(B) Roger Federer
(C)  Andre Agassi                  
(D) Novak Djokovic
Answer: (B)

56. Zika virus is transmitted to people through the bite of an infected ..
(A)   Aedes mosquito                 (B) Anopheles gambiae
(C) Culex                                   (D) Orthopodomyia
Answer: (A)

57. One of the --------- flowers grown in NASA's Veggie chamber on board the International Space Station in January 2016.
(A)  Red rose                                     (B) sunflower
 (C) Orange zinnia                   (D) Red Rose
Answer: (B)

58.  ----- is Election Commission Kerala Brand Ambassador on 16 January 2016
(A)   Magician Gopinath Muthukad           (B) Dileep 
(C) Mammootty                                           (D) Kavya madhavan
Answer: (A)

59.The New York Times has named the state one of the must-visit places in 2016
(A)  Kerala                                 (B)  Karnataka
(C) Gujarat  (D) Tamil Nadu
Answer: (D)

60. Researchers from the Chinese Academy of Sciences discovered the ancient tea leaves in the tomb of Emperor Jing (also known as Liu Qi), a Han Dynasty ruler who died in----------.
(A) 140 BCE       (B) 142 BCE       
(C) 141 BCE       ( D) 143 BCE
Answer: (C)

61. Who has been chosen for Prof. S. Guptan Nair Award 2016
(A)   Vishnunarayanan Namboothiri     
(B) Puthuserry Ramachandran 
(C) K. R. Meera                                    
(D) Murukan Kattakkada
Answer: (A)

62.India’s indigenous Light Combat Aircraft (LCA) Tejas participated in the Bahrain International Air Show 2016 on--------. This was the first appearance of Tejas at a foreign air show.
(A)  Thursday 21                                     (B) Friday 22    
(C) Wednesday 20                                   (D) Saturday 23
Answer: (A)

63. Prime Minister Narendra Modi on 2016 Saturday 23 made public the digital copies of 100 secret files relating to Subhash Chandra Bose on his ------- birth anniversary, which could throw some light on the controversy over his death
(A)  118th (B) 119th    (C)117th    (D)120th
Answer: (B)

64.  Which of the following satellite vehicles has successfully put the Satellite
IRNSS-1E in orbit?
(A) PSLV-40                         (B) GSLV III
 (C) PSLV-31                         (D) GSLV Mk II
Answer: (C)

65. Which state govt has approved 35 per cent reservation for women in government jobs ?
(A) Haryana                       (B) Punjab
(C) Bihar                             (D) Jharkhand
Answer: (C)

66. As per the Global Talent Competitiveness Index (GTC), India has been listed at which place ?
(A) 96               (B) 89                (C) 98                     (D) 86
Answer: (B)

67.     Which of the following Indian Batsman become the fastest batsman to reach 7000 runs in One Day Internationals ?
(A) Shikhar Dhawan                          (B) Manish Pandey
(C) Virat Kohli                                      (D) MS Dhoni
Answer: (C)

68.     Name the National Aeronautics and Space Administration (NASA)’s spacecraft that has become the farthest travelled solar powered spacecraft ?
(A) Vuno                       (B) Suno
(C) Juno                         (D) Muno
Answer: (C)
<Previous Page><Next Page> 010203, 04, 05, 06 <Home>
Current Affairs 2016 February ---> Click here
Current Affairs 2015---> Click here

Related Post
1. PSC CURRENT AFFAIRS-2015 ---> Click here

2. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here

3. PSC GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

4. PSC GENERAL SCIENCE QUESTIONS AND ANSWERS---> Click here

5. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here




No comments:

Post a Comment