DROP DOWN MENU

Sunday, December 13, 2015

CURRENT AFFAIRS -2015 (Chapter-58)

Current Affairs -2015 (Chapter-58)

1. India on 31October 2015 commemorates the 140th birthday of India's first Deputy Prime Minister Sardar Vallabhai Patel as
 (A) Rashtriya Ekta Diwas (B) Balidan Diwas
 (C) Kisan Diwas (D) Shanthi Diwas
 Answer: (A)

2. Brijmohan Lall Munjal an eminent person in the Auto Industry passed away recently? Which company's founder and Chairman was Brijmohan?
 (A) Hero Moto corp  (b) Bajaj Auto
 (C) Atul Auto  (D) TVS group
 Answer: (A)

3. Who has been selected for European Union's prestigious Sakharov Prize for human rights for year 2015?
 (A) Jafar Panahi  (B) Malala Yousafzai
 (C) Denis Mukwege  (C) Raif Badawi
 Answer: (D)

4. Bidhya Devi Bhandari has been elected as the first female President of which country
 (A) Nepal  (B) Surinam
 (C) Mauritius  (D) Malaysia
 Answer: (A)

5. Who among the following has been conferred with prestigious 2015 Hridayanath Mangeshkar Award?
 (A) A.R.Rahman  (B) Asha Bhosle
 (C) Udit Narayanan  (D) Alka Yagnik
 Answer: (A)

6. Who won the 2015 Would cup Rugby held in October?
 (A) Australia  (B) NewZeland
 (C) Argentina  (D) South Africa
 Answer: (B)

7. Identify the Miss Diva 2015 who will be India's representative for the Miss Universe pageant?
 (A) Natasha Assadi  (B) Urvashi Rautela
 (C) Naveli Deshmukh  (D) Vanya Mishra
 Answer: (B)

8. Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has given its nod Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAI) for financial restructuring of
 (A) Debt of power distribution companies
 (B) NBFC
 (C) Grama Panchayat
 (D) Rural Hospitals
 Answer: (A)

9. Who has been appointed as the Chairman of 2016 World Travel & Tourism Council, India Initiative (WTTCII)?
[A]Nikhil Verma [B]Kapil Chopra [C]Manav Thadani [D]Ashwani Lohani 
Answer: (B)

10. 1st UNESCO biosphere reserve Inle Lake of Myanmar, launched on--------. Earlier, in June 2015, the lake was declared as 1st biosphere reserve of Myanmar.
(A) 11th December 2015
(B) 10th December 2015
(C) 12t December 2015
(D) 09th December 2015
Answer: (A)

11. --------- of Kerala won Gold Medal in 59th National Shooting Championship on 11th December 2015 in the event held at New Delhi while Anjum Moudgil of Haryana won Silver Medal.
(A) Elizabeth Susan Koshy
(B) Deborah Herold
(C) Tommy Sugiarto
(D)  Kidambi Srikant 
Answer: (A)

12. National Green Tribunal (NGT) has banned the registration of new diesel-run vehicles in Delhi with the aim to curb the air pollution in Delhi. The decision was taken by Chairperson ----------
(A) Justice J.S. Khehar
(B) Justice Swatanter Kumar.
(C) Justice Dipak Misra
(D) Justice Jasti Chelameswar
Answer: (B)

13. Autobiography of Sharad Pawar titled as -------- released on 10th December 2015 by PM Modi. 
(A) Long Walk to Freedom
(B) ‘On My Terms: From the Grassroots to the Corridors of Power’
(C) Running with Scissors
(D) The Story of My Life
Answer: (B)

14. ---------- of Republican Proposal Party, sworn-in as President of Argentina on 10th December 2015
(A) Mauricio Macri
(B) Bidhya Devi Bhandari
(C) Naveli Deshmukh 
(D) Naseer Khan Januja
Answer: (A)

15. 1st double decker Goa-Mumbai train inaugurated by Indian Railways on ----------- as flagged off by Railway Minister Suresh Prabhu.
(A) 05th December 2015
(B) 06th December 2015
(C) 04th December 2015
(D) 07th December 2015
Answer: (B)
Current Affairs 2015 (Chapters) - Click here--><PREVIOUS PAGE>
010203040506070809101112131415,
161718192021222324252627282930,
313233343536373839404142434445,
464748495051525354555657 58, 59 >
NEXT PAGE ---> HOME PAGE

KERALA PSC PREVIOUS SOLVED QUESTION PAPERS

RELATED POST

No comments:

Post a Comment