DROP DOWN MENU

Sunday, December 6, 2015

CURRENT AFFAIRS - 2015 (Chapter-57)

Current Affairs -2015 (Chapter-57)

1.The new company which has been set up to implement radio tag-enabled electronic toll collection(ETC) systems across all highways by March 2016 and has decided to make ETC lanes as a mandatory clause in the new highway building contracts.
Answer: Indian Highway Management Company Limited

2.The New Zealand batsman who hit 290 against Australia at Perth in the second Test to surpass the previous top score of 287 runs set by visiting England batsman Reg Foster in 1903.
Answer: Ross Taylor

3.The great international footballer who was recently appointed as the Global Brand Ambassador of Tata Motors.
Answer: Lion Messi

4. The venue of the first Test cricket match in which South Africa was defeated by India within three days.
Answer: Mohali

5. The first batsman to score 10,000 runs in Ranji Trophy.
Answer: Wasim Jaffer

6.  The insect like robot which has been designed by engineers at Harvard University’s John A Paulson School of Engineering and Applied Sciences. 
Answer: Robo Bee

7. India's archer who bagged her fourth silver medal in five years at the archery World Cup final after going down to reigning world No.1 and top seed Korea's Choi Misun at Mexico City recently.
Answer: Deepika Kumari

8. The super typhoon which battered Taiwan recently leaving many injured as torrential rain and fierce winds hits many parts of the island’s northeastern tip.
Answer: Dujuan

9. India's first space research observatory, which was launched recently from the Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota
Answer: ASTROSAT

10. The famous social media whose office was recently visited by India’s Prime Minister Narendra Modi during his recent US visit where he interacted with its CEO Mark Zuckerberg.
Answer: Face book

11. The India’s latest warship, a stealth guided-missile destroyer which was commissioned in Mumbai recently
Answer: INS Kochi

12. The Californian based company with which NASA has joined hands recently to develop a Star trek style tractor beam, a magnetic tethering device, to manipulate objects in space.
Answer: ArxPax

13. The moon of the planet Saturn on whose surface NASA’s spacecraft Cassini has spotted unexplained arc-shaped, reddish streaks.
Answer:  Tethys

14. The name of the mobile valet of State bank of India which was recently launched by Union Finance Minister, ArunJaitley in Mumbai.
Answer:  Buddy

15. The place in Azerbaijan which recently hosted the shooting World Cup 2015.
Answer:  Gabala

16. On which date, the International Day of Persons with Disabilities is observed? 
Answer:  December 3

17. For what purpose, the GIAN scheme has been launched by the Union Government? 
Answer:   To boost higher education

18. According to the latest Brickwork Ratings report, which of the state’s economy is biggest in India in FY 2014-15? 
Answer:   Maharashtra

19. What per cent of FDI is allowed in E-Commerce sector in India? 
Answer:   100%

20. Which of the currency has been added to the IMF’s SDR currency basket, recently? 
Answer:   Renminbi (China’s Yuan)

21. Who is the author of the book titled-‘The Book of Gold Leaves ‘? 
Answer:   Mirza Waheed

22. Who among the following are the winners of the 2015 Delhi Half Marathon? 
Answer:   Birhanu Legese and Cynthia Limo

23. Who has won the 2015 Macau Open Grand Prix Gold Badminton tournament? 
Answer:   P V Sindhu

24. Indian Coast Guard has commissioned -------- into its fleet to further enhance its vigil along Pondicherry and South Tamil Nadu coast in the Bay of Bengal.
Answer: Interceptor boat ‘ICGS C-422’

25. Winner of 2015 Davis Cup of Tennis-

Answer: Great Britain 
(Continue.....)
Current Affairs 2015 (Chapters) - Click here--><PREVIOUS PAGE>
010203040506070809101112131415,
161718192021222324252627282930,
313233343536373839404142434445,
464748495051525354555657, 58 >
NEXT PAGE ---> HOME PAGE

KERALA PSC PREVIOUS SOLVED QUESTION PAPERS

No comments:

Post a Comment