DROP DOWN MENU

Friday, December 18, 2015

Current Affairs -2015 (Chapter-59)

Current Affairs -2015 (Chapter-59)
1. ------- become the first state to submit smart city plans for three selected cities.
(a) Rajasthan  (b) Kerala           (c) Haryana    (d) Gujrath
Answer: (a)
Selected cities  Udaipur, Kota and Ajmer

2. Who of the following has been awarded the 2016 Genesis prize?
(a) Jonathan Zalman (b) Michael Bloomberg
 (c) Michael Douglas (d) Itzhak Perlman
Answer: (d)

3. Who of the following will be the Chief Guest at 67th India’s Republic Day (26 January 2016) celebrations?
(a) Manuel Valls  (b) Vladimir Putin
(c) Angela Merkel  (d) Francois Hollande
Answer: (d)

4.  Who took as the new Member Traffic in the Railway Board on 15 December 2015? 
(a) Manjula Prasher      (b) Mohammad Jamshed
(c) M A Khan Yusufi       (d) Basant Seth
Answer: (b)

5.  The World Bank approved how much loan for India’s Clean India Campaign’, as disclosed by the bank on 15 December 2015?
(a)  $2 billion      (b) $3 billion
(c) $1.5 billion   (d) $1 billion
Answer: (c)

6. )   The United Nations released the Human Development Report on 14th December 2015 with which title?
(a) World for Human Development in Tanzania
(b) World for Human Development in Ethiopia
(c) Work for Human Development in Ethiopia
(d) Work for Human Development in Tanzania
Answer: (c)

7. From January 26, 2016 which e-commerce company will be available in multiple regional languages for the first time?
(a) Snapdeal
(b) Flipkart
(c) Myntra
(d) Jabong
Answer: (a)

8. World Bank has approved a USD 1.5 billion loan for which campaign?
(a) Sugamya Bharat Abhiyan
(b) Sara Shiksha Abhiyan
(c) Swachch Bharat Abhiyan
(d) Jan Andolan Abhiyan
Answer: (c)

9. Former Defence Secretary -------- has been appointed as Chief Information Commissioner (CIC)
(a) R.K. Mathur        (b) Manjula Prasher
(c)   M A Khan Yusufi       (d) Basant Seth
ANSWER: (a)

10. The Kendra Sahithya Academy Award for the best literary work in Tamil language
(a) SUBHASH CHANDRAN  (b) SADASIVAN M P
 (c)A.Madhavan (d) AYMANAM JOHN
ANSWER: (c)

11. Noted Keralite young writer K R Meera has bagged this year’s Kendra Sahithya Academy Award for her novel-----------.
(a) Parudeesanashtam (b) Aarachaar
 (c) Manushyanu Oru Aamukham (d) Hang Woman
ANSWER: (b)

12. The Malayalam filmmaker -------- has been chosen for the inaugural Masters Award instituted by the Film Employees Federation of Kerala (FEFKA).
(a) K G George         (b) I V Sasi
 (c) Syama Prasad (d) Vinayan
ANSWER: (a)

13. Newly appointed president of BJP Kerala-
(a) P P Mukundan (b) P Rajagopal
(c) Kummanam Rajasekharan (d) K Muraleedharan
ANSWER: (c)

14. ---------- topped the list of the 144 nations on the Best Countries of Business in 2015 list by Forbes
(a) Denmark (b) Norway (c) USA (d) Britain
ANSWER: (a)

15.Three years to the day a young medical student was gang-raped and tortured on a moving bus in Delhi, an incident that shook India to the core, her mother revealed her name to the world, saying:
 "My daughter was Jyoti Singh and I am not ashamed to name her."
Current Affairs 2015 (Chapters) - Click here--><PREVIOUS PAGE>
010203040506070809101112131415,
161718192021222324252627282930,
313233343536373839404142434445,
464748495051525354555657 58, 59, 60 >
NEXT PAGE ---> HOME PAGE

KERALA PSC PREVIOUS SOLVED QUESTION PAPERS

RELATED POST

No comments:

Post a Comment