DROP DOWN MENU

Sunday, December 6, 2015

CURRENT AFFAIRS - 2015 (Chapter-51)

Current Affairs -2015 (Chapter-51)

31. The first bank that has launched contactless debit and credit card?
(a) HDFC (b) ICICI Bank
(c) UCO Bank (d) None of these
Answer: (b)

32. Who was defeated in the Presidential election of Sri Lanka?
(a) Chandrika Kumaratunga (b) Sarath Fonseka
(c) Mahinda Rajapakse    (d) None of these
Answer: (c)

33. Rotovac, the world’s cheapest rotavirus vaccine developed by which country?
(a)China (b) Japan
(c) India (d) Pakistan
Answer: (c)

34. The nationality of Mark Lippert, an Ambassador to Korea who was attacked by a pro Korean Union activist in Seoul in 2015 March?
(a) United States (b) France
(c) Mexico (d) Germany
Answer: (a)

35. Which Indian state Government’s decision to ban beef created controversy?
(a)Bihar (b) Rajastan
(c) Maharashtra (d) Tamil Nadu
Answer: (c)

36. With which European country India signed an agreement on Mutual protection  of Classified Information to provide the frame work for an enhanced cooperation in defence sector recently?
(a) Spain (b) UK
(c) Portugal (d) Serbia
Answer: (a)

37. Who launched the organisation Jana Sena in Andhra Pradesh?
(a) Chiranjeevi (b) Pavan Kalyan
(c) Allu Arjun     (d) None of these
Answer: (b)

38. The United Nations has ruled out an inquiry into the allegations against the former Chair of the UN’s Panel on Climate Change. Name him:
(a) Kamalesh Sharma (b) Rajendra Pachaur
(c) A.K.Mukherjee (d) None of these
Answer: (b)

39. India signed an agreement to obtain Rafale aircraft with which country?
(a) Israel (b) Belgium(c) France (d) Germany
Answer: (c)

40. Which news agency aired the controversial documentary ‘India’s Daughter’in 2015 March?
(a) CNN (b) IRNA
(c) AFP (d) BBC
Answer: (d)

41. Who is the head of the recently appointed Pay Commission in Kerala?
(a) Justice Ramachandran Nair
(b) Justice KK Narendran
(c) D.Babu Paul (d) None of these
Answer: (a)

42. In which district is Nellikode Cyber Park?
(a) Palakkad (b) Ernakulam
(c) Kannur (d) Kozhikode
Answer: (d)

43. The first to  make three test centuries in his first three innings as captain?
(a) MS Dhoni (b) Virat Kohli
(c) Suresh Raina (d) None of these
Answer: (b)

44. The  venue of World Hindi Conference 2015?
(a) New York (b) New Jersey
(c) London (d) None of these
Answer: (b)

45. Who authored the book “India Shastra: Reflections on the Nation in Our Time”?
(a) Shashi Tarur   (b) APJ Abdul Kalam
(c) Arun Shourie (d) None of these
Answer: (a)
(Continue.....)
Current Affairs 2015 (Chapters) - Click here--><PREVIOUS PAGE>
010203040506070809101112131415,
161718192021222324252627282930,
313233343536373839404142434445,
46474849505152535455565758 >
NEXT PAGE ---> HOME PAGE

No comments:

Post a Comment