DROP DOWN MENU

Monday, May 9, 2016

Current Affairs -2016 May (Chapter-01)

Current Affairs -2016 May 
(Chapter-01)

1.Which Indian-American journalist has won the 2016 Edgar A Poe award?
Answer: Neela Banerjee

2.World Press Freedom Day is observed on
Answer: 3rd May

3.Who has been elected as the Fellow of The Royal Society?
 Answer: Sriram Ramaswamy

4.The present Flag Officer Commanding-in-Chief (FOC-in-C) Western Naval Command who has been chosen to take over as the next Chief of the Naval Staff with effect from the afternoon of May 31, 2016.    
Answer: Vice-Admiral Sunil Lanba

5.Prime Minister Narendra Modi launched solar powered boats and distributing 1,000 e-rickshaws to people in which city in India?
Answer: Varanasi

6.Name the legendary Cricketer who joined actor Salman Khan and shooter Abhinav Bindra to become the third Goodwill Ambassador for India at the Rio Olympics 2016 on 3 May 2016.
Answer: Sachin Tendulkar

7.What is the theme of 2016 World Asthma Day (WAD)?
Answer: You Can Control Your Asthma

8.Scientists discovered Atomic oxygen at which planet -
Answer: Mars

9.Former Bharatiya Jana Sangh president has passed away recently due to illness at the age of 96 and he was full member of the RSS in 1942. Who is he?
Answer: Balraj Madhok

10.Mobile app named as ‘Indian Customs- Guide to Travellers’ is launched by?
Answer: Central Board of Excise and Customs

11.The high-powered committee appointed by the Supreme Court to oversee the functions of Medical Council of India is headed by   
Answer: Former Justice R M Lodha

12.Bharat Heavy Electricals Ltd announced the Commissioning of 600 MW Coal Based Thermal power plant in which state?
Answer: Madhya Pradesh

13.In which State/Region did the Supreme Court of India banned all diesel cabs from 1 May 2016?
 Answer: Delhi-NCR

14.The United Nations’ World Press Freedom Day is observed on which date?
Answer: May 3

15.2016 Asia Kabaddi Championship Cup won by –
Answer: Pakistan

16.Which is India’s first Scorpene-class submarine which was recently launched for sea trials?
Answer: INS Kalvari

17.Which IT company inaugurated Saudi Arabia’s first all women business and technology park (WBP) at the Princess Nourah Bint Abdulrahman University in Riyadh?
Answer: WIPRO

18.The place in Uttar Pradesh from which the Prime Minister has launched the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (a scheme to provide cooking gas connections to five crore below-poverty-line beneficiaries over the next three years)
Answer: Ballia

19. Whose Chairpersonship under Approval of Committee on Yoga Education in Universities is implemented?
Answer: Prof H.R. Nagendra

20.  Identify the two states with which Indian Railways signed a MoU to plant 5 lakh trees alongside Railway Track on Railway Land Boundary on 2 May 2016.

No comments:

Post a Comment